Safran dünyadaki en pahalı baharatlardan biridir. Aynı zamanda da dünyanın en sağlıklı baharatlarından biridir demek kesinlikle yanlış olmaz.
Safran yetiştirmesi ve hasatı çok zor bir bitkidir ve 28 gram safran elde etmek için bir çok işlem yapılmaktadır. Safran tarihte ilk Pers uygarlığı tarafından kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra Moğollar safran tohumlarını İran’dan Hindistan’a gelmesine vesile oldu. Antik dönemde tıbbı özellikleri için sık kullanılmıştır.
İşte safran hakkında bilmemiz gerekenler…
1. Besin Profili
Safran, manganezyum, demir, selenyum, bakır, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mükemmel bir mineral kaynağıdır. C vitamini, vitamin A, folik asit, riboflavin ve niasin gibi birçok hayati vitaminde de yüksektir. Safran yoğun turuncu renk veren krosin içerir. Crocin, vücudunuzu serbest radikallerin hasarından koruyabilen güçlü bir antioksidandır.
SAĞLIĞIMIZA SAFRANIN FAYDALARI
2. Modumuzu En Seviyeye Taşır
Birçok çalışma, safranın beyindeki sağlıklı serotonin ( mutluluk hormonu ) seviyesinin dengelenmesini destekleyebildiğini göstermiştir. Serotonin, mutluluk duygularına katkıda bulunan önemli bir nörotransmitterdir. Safranda, serotonin düzeylerini arttırmaya yardımcı olan karotenoidler ve B vitaminleri bakımından yüksektir. Safranın depresyon semptomlarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Safranın doğal mutluluk kaynağı olduğunu söyleyebilir.
3. Bağışıklık Sisteminizi Koruyun
Safranın, insan vücudunu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan a-krosin, a- ve ß-karotenler, zeaksantin ve likopen gibi bir çok antioksidan içerir. Ayrıca, oksidan kaynaklı stres ve kanserleri önlemeye yardımcı olurlar. Yakın tarihli bir araştırma, safranı düzenli olarak tüketen kişilerin, düzenli olarak tüketmeyenlere kıyasla kansere yakalanma şansafrası daha düşük olduğunu gösterdi.
4. Safran İle Kilo Verin
Yakınlarda yapılan bir araştırma, safranın kilo vermeye yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı. Fazla kilolu bir gruba safranın özütü verilirken diğer gruplara bir plasebo ( halk dilinde farmakolojik olarak sahte ilaç ) verildi. Safranın özütünü alan grup, daha yüksek tokluk seviyeleri bildirdi; plasebo alan diğer gruba kıyasla daha fazla kilo verdi ve abur cubur miktarını % 55 azalttı.
5. İştahınızı Bastırın
Çeşitli çalışmalar, safranın tüketiminin vücudumuzdaki serotonin seviyelerini etkili bir şekilde arttırdığını göstermiştir. Serotonin iştahı ya da yemek için dürtüyü bastırmaya yardımcı olur. Ayrıca, safranın özütü yeme isteğini azaltabilir.
6. Kardiyovasküler Etkiler
Safran kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, safranın özü kan basıncını düşürebilir. Kan basıncını düşüren ve kalp hastalıklarında koruyucu potasyum içermektedir. Ayrıca, düşük kan basıncına yardımcı olduğu bilinen harika bir C vitamini kaynağıdır.
7. Depresyon
Safran, depresyondan muzdarip insanlara yardım edebilir ve mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki düşük potasyum seviyeleri depresyona neden olabilir. Düşük potasyum seviyeleri aynı zamanda kol veya bacak kasları, psikoz, deliryum, konfüzyon veya halüsinasyonlar, karıncalanma veya uyuşma, karın krampları, bulantı veya kusma, şişkinlik, kabızlık ve çarpıntılara, zayıflama, yorgunluk veya kramplara neden olabilir.
8. Yan Etkileri de Yok Değil
Yüksek dozda almak ciddi zehirlenme semptomlarına neden olabilir. 7 gramı aşan günlük tüketim insanı öldürmeye yetebilir. Safranın kullanımı günde en fazla 1.5 gram ile sınırlandırılmalıdır. Aşırı tüketimi bulantı, kusma, baş ağrısı, kaygı, uyku hali ve ishale neden olabilir.