Kışın soğuk havalarla birlikte hastalıklar artmaya başladı. Bu hastalıklardan korunmak ve dinç kalabilmek için bazı önlemler almak gerekebilir.
Peki, kış aylarının başlaması ile kendini göstermeye başlayan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından nasıl korunabilirsiniz? Bu hastalıklardan korunmanız için öneriler…
Hastalıklar İçin Bol Vitamin ve Mineral Almak
Yeterli ve dengeli beslenmek her zaman olduğu gibi özellikle kış mevsiminde hastalıklar için oldukça önemlidir. Yeterli ve faydalı besinler tüketilmediğinde bağışıklık sisteminiz zayıflar ve daha sık hasta olursunuz. Özellikle kış aylarında vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin almak için mevsiminde sebze ve meyve çeşitlerinden tüketmek gereklidir.
Savunma sistemini güçlendirici özelliği fazla olan A ve C vitamini gibi vitamin değerleri yüksek olan gıdalar özellikle kış ayları boyunca beslenme listesinde mutlaka olmalıdır. Bu vitaminde sizi kış döneminde karşılaşacağınız enfeksiyon risklerine karşı koruyacaktır. A vitamini en çok maydanoz, ıspanak, havuç, portakal gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Özellikle meyve olarak greyfurt, portakal ve mandalina gibi C vitamini içeren meyveler tercih etmelisiniz. Sebze olarak da pırasa ve ıspanak gibi sebzeleri sofranızdan eksik etmemekte fayda var. Gün içerisinde çay ve kahveyi çok fazla içmek yerine taze sıkılmış portakal suyu, süt ya da bitki çayları tüketebilirsiniz. Balık, yumurta, tereyağı, karaciğer ve kırmızı etten alabileceğiniz D Vitamini kış aylarını daha rahat geçirmenizde etkili olabilir. Kabak, inek sütü, peynir, pirinç ve muz tüketerek K vitamini desteği sağlayabilir.
E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli ölçüde etkilidir. Antioksidan etkisi olan E vitamini özellikle yaşlıların bağışıklık sistemini güçlendirici bir yapıya sahiptir. E vitaminin en iyi kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerdir. Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gereklidir. Çünkü çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, iyot gibi mineralleri için iyi bir kaynaktır kış aylarında bolca tüketilmelidir. Haftada en az iki kez yemek gerekmektedir.
Grip Aşısı Olmak
Her ne kadar bazı kişi tercih etmiyor olsa da, kış hastalıklarına yakalanmamak için grip aşısı olmak, kışı daha rahat geçirmenizi sağlayacak çözümlerden biri olabilir. Bu sayede gribe karşı daha dirençli olabilirsiniz. Ancak aşı oldunuz diye kendinizi korumanıza gerek olmadığını da düşünmemelisiniz. Aşı sadece hastalığın şiddetini azaltır sizi hastalığa karşı korumaz. Bu sebeple özellikle beslenmenize ve uyku düzeninize özen göstermelisiniz.
Düzenli Uyumak
Kimi zaman çeşitli sebeplerle uyku düzensizliği yaşanabiliyor. Yoğun iş temposu ve stresin bunda etkisi büyük. Uykusuzluk direncinizi düşüreceğinden, hastalıklara daha açık bir vücuda sahip olmanızda etkili olacaktır. Bu nedenle yeterince dinlenmek ve uykunuzu yeterince almak için önlem almalısınız.
Hasta Olan İnsanlarda Temas Halinden Kaçınmak
Çalışma ortamında ya da yaşadığınız ortamlarda hasta olan kişilerle aynı havayı solumak ve yakın temas halinde bulunmak durumunda kalınabiliyor. Bu durumda da kolaylıkla hastalanma ihtimali artıyor. Bu gibi durumlarda çevrenizdeki kişilerle aynı eşyaları kullanmamaya özen gösterin. Eşiniz ya da çocuklarınız hastalandığı zaman bakımlarını yaparken çok yakın temasta bulunmamaya çalışın. Aynı yastığı kullanmak, aynı bardaktan içmek gibi davranışlardan uzak durun.
Kuru ve Havasız Yerlerde Durmamak
Kış aylarında havaların soğuması evlerde ya da iş yerlerinde cam açılarak havalandırma yapma işlemini azaltabiliyor. Hava sıcaklığının düşük olmasından dolayı kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilebiliyor ve bulunan ortam havasız kalmış olabiliyor.
Bu yüzden kapalı mekanların havalandırılmasına önem verilmesi gerekiyor. Evinizde ve iş yerlerinizde kalorifer olması ortam havasının kurumasına neden olacaktır. Bu da kolaylıkla hastalanmanıza davetiye çıkarır. Bu sebeple ortamdaki nemin korunabilmesi için petek kenarlarında su bulundurabilirsiniz. Ortamda hava nemlendirici cihazları kullanmak da bir çözüm.
Havaya Göre Giyinmek
Hava şartlarına göre giyinmeye özen göstermek, hastalıklar için önlem almak konusunda aşında yer alıyor. Pek çok kişi kış mevsiminde de, yaz mevsiminde olduğu gibi özellikle de gece gezmelerine çıkarken şık görünmek adına incecik kıyafetler giyebiliyor. İnce kıyafetlerle dışarı çıkıldığı bir hırka giyip ya da ince bir ceket alıp çıkmak hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Bu nedenle her ne kadar şıklıktan ödün vermek istemesek de kış hastalıklarından korunabilmek için sizi soğuktan koruyabilecek yünlü kıyafetlere yönelmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Kış mevsiminde insanların hastalanmasının en büyük nedeni üşütmeleridir. Mevsim şartlarına uygun bir şekilde giyinebilmek için kıyafet tercihlerinizi yaparken sıcak tutan yünlü kumaştan yapılmış kıyafetleri tercih etmelisiniz. Çok ince giyinip üşütmek kadar, çok kalın giyinip terlemek de pek sağlıklı değil. Özellikle rüzgarlı ve soğuk havalarda atkı, eldiven ve berenizi yanınızdan ayırmamanız iyi olacaktır.