Yüz bölgesinde oluşan aşırı tüylenme birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeplerden biri yumurtalık hastalıkları olabileceği gibi hormon bozuklukları veya genetik yapı da olabilir. Sizler için tüylenmenin sebeplerini ve tedavi yöntemlerini sıraladık.
Yüzde Aşırı Tüylenme Olmasının Sebepleri
Yüzde oluşan tüylenmenin birçok sebebi olabilir. Fakat altında yatan sebebi bulmak için muhakkak araştırma yapılmalı ve muayene olunmalıdır. Yüzde oluşan tüylenmenin %75-80’i polikistik over hastalığından kaynaklanmaktadır. Ama tüylenmenin altında yatan bir sebebi de olmayabilir. Bunu anlamak için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Polikistik Over Hastalığı Nedir?
Polikistik Over, üreme çağındaki kadınları çok fazla etkileyen bir hormonal bir hastalık türüdür. Bu hastalık sırasında aşırı tüylenme, akne sorunları ve adet düzensizlikleri görülür. Özellikle bu belirtilerden hepsi bir arada oluyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Aynı zamanda yumurtalıklarda olan bu hastalık, erkek tipi saç seyrelmesi gibi etkilere de neden olur.
Fakat bu belirtileri taşıyan herkeste polikistik over hastalığı olacak diye bir kaide yoktur. Hastalığın teşhisini koyması için mutlaka gerekli doktora başvurulmalıdır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Tanı konduktan sonra kadın doğum uzmanı ya da dermatolog tedavi sürecinize başlayabilir. Tedavi uzun sürelidir, sabır ister. Düzenli hormon analizi ve ultrasonla kontrolü yapılmalıdır. Bazı doğal kürler ve hormon ilaçları tedavi olarak kullanılır.
Hangi Bölgelerde Kıllanma Normaldir?
Kadınlarda normalde yüzde, göğüste, sakallarda, sırtta, üst karın bölgesinde ve omuzlarda siyah renkli ve kalın yapıda kıllanma gözükmez. Ancak erkeklik hormonu kişide çok yüksekse kadınlarda bu erkek tipi kıllanmalar gözükebilir. Dolayısıyla aşırı tüylenme, hormonal bir bozukluğun göstergesi olabilmektedir.
Yüzde Aşırı Tüylenmenin Diğer Sebepleri
İlaçların Yan Etkileri: Her hangi bir hastalık için kullandığınız ilaçlarını yan etkilerini mutlaka okuyunuz. Bazı ilaçlar yan etki olarak yüz bölgesinde tüylenmelere sebep olabilir. Bu konuyla alakalı bir şikayetiniz varsa mutlaka uzman doktorunuza danışarak yüzde tüylenme ile ilgili problemleriniz anlatın.
Cushing Sendromu: Steroid hormonu olan kortizol üretimini normal değerlerinden fazla salgılaması sonucunda oluşmaktadır. Kortizol aşırı stres durumunda vücudun bir tepkisi olarak fazla hormon salgılar. Bu tür hormonlarda oluşan dalgalanmalar kadınlarda yüz bölgesinde tüylenmeye neden olmaktadır.
Konjenital Adrenal Hiperplazi: KÂH hastalığı olarakta bilinen bu rahatsızlık kalıtsal androjen ve kortizol düzensizliğinden dolayı meydana gelmektedir. Vücudun bu enzimleri sağlayamamasından dolayı androjen hormonunu üreterek bunu sağlamaya çalışır ancak bu da hormonal etkiler yarattığından yüz bölgelerinde aşırı tüylenme gibi yan etkiler görülmeye başlanır.