Kış aylarında tarhana çorbası yapımında kullanılan tarhanayı dışarıda hazır olarak bol miktarda bulmak mümkündür. Tarhana Tarifi nasıl yapılır?

Tarhana Tarifi – Ancak yapımı çok basit olan vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan tarhanayı dışarıdan hiç bilmediğiniz, içerisine ne konularak yapıldığını tahmin dahi edemeyeceğiniz yerlerden tarhana almamanızı öneriyoruz. Bunun yerine evde kendi başınıza kolaylıkla kuru tarhana yapabilir, dilerseniz kendinize ait yeni bir tarhana tarifi dahi yaratabilirsiniz. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre tarhana; içinde barındırdığı çeşitli lifler nedeniyle kolesterol, kalp krizi, kolon kanseri, damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın görülme riskini azaltmaktadır. Sağlığa bu denli faydalı olmasının yanı sıra bir porsiyon tarhana çorbasının barındırdığı kalori miktarı o kadar düşüktür ki diyetlerinizde de gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.

Ev tarhananın yapılışı konusunda birbirinden farklı tarifler bulunmakla birlikte sıklıkla tercih edilen tarhana yapımı için gereken malzemeleri şu şekilde sıralamamız mümkün;

Tarhana Tarifi için gereken malzemeler:

  • 3 kg domates (isteğe göre arttırabilirsiniz)
  • 2 kg kırmızı biber (isteğe göre arttırabilirsiniz)
  • 1 kg soğan
  • 1 er kaşık domates ve biber salçası
  • 1 kg süzme yoğurt
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
  • 20 gr kadar yaş maya

Kimi tariflerde haşlanmış nohut da kullanılmaktadır. Bu sizin isteğinize kalmış bir durumdur dilerseniz bu malzemelere başka malzemeler de ekleyebilir ya da kimi malzemelerden daha az da kullanabilirsiniz. Tarhananın yapılışına gelince; soğan, biber ve domatesi iri iri doğradıktan sonra geniş bir tencereye alarak pişirmeye başlayın. Pişirirken üzerine bir miktar su koyun. Kısık ateşte pişirmeye özen gösterin, kısık ateşte yaklaşık 2 saat kadar pişirmeniz gerekecek bu karışımı. Pişen bu karışımının altını kapattıktan sonra ılımasını bekleyin ve fazla suyunu süzün. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra karışımı blenderdan geçirerek büyükçe bir kaba aktarın. Ardından içerisine maya ve tuzunu atın, ununu da yavaş yavaş ekleyerek hamur kıvamına gelinceye dek yoğurun. Hamur kıvamına gelen tarhananızın üzerini folyo ile kapatarak bir gün boyunca mayalanması için bekletmeniz gerekecek. Mayalanmasının ardından 2 gün boyunca da aralıklarla yoğurmaya devam ettikten sonra, tarhanayı bir bezin içerisine alın. Ertesi gün parçalar şeklinde güneşe serin, ara ara çevirerek her yerinin kurumasını sağlayın. Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra robot yardımı ile  toz haline getirin, tarhananız hazır demektir.

  Yağsız Makarna Tarifi

Yorumlar

Başka Makale Yok
%d blogcu bunu beğendi: