Vajinal flora bozukluğu, genital bölge temizliği ile alakalı bir konudur. Bu bölgenin yapısı itibari ile hijyenin iyi bir şekilde sağlanamaması durumunda kaşıntı, yanma, batma, koku gibi istenmeyen sorunlar oluşmakta ve vajinal flora bozukluğu yaşanmaktadır.

Vajinal rahatsızlıklardan korunmak için, uygulamanız ve tedbir almanız gereken bazı hususlar vardır.

Vajina Yapınızı Tanıyın

Vajinanın asidik bir ortamı vardır ve bu asidik ortam patojenik bakteri, mantar ve parazitlere karşı savunma bariyeri oluşturur, vajinal enfeksiyonların gelişimini engeller. Sağlıklı bir vajinal ortam için asidik PH son derece önemlidir.

Vajina kuru bir ortam değildir. Rahim agzı ve genital bölgedeki bezlerden adet döngüsüne bağlı olarak salgılanır. Adet döneminden hemen sonra şeffaf, sıvı kıvamlı, yeni adete yakın dönemde ise koyu kıvamlı beyaz akıntı olması normal bir bulgudur.

Vajinal flora ve PH’yı bozabilecek etkenler, enfeksiyonlara eğilimi artırır. Geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, vajinal bölgeye uygulanan sabun ve kozmetik kremler, vajinanın yıkanması ve duş vajinal florayı bozabilir.

 

Vajina, anüs ve idrar yolları kadında anatomik olarak komşu bölgelerdir ve bu bölgelerdeki enfeksiyonlar kolaylıkla diğer bölgeye bulaşabilir. İdrar yolları steril yani mikroorganizmalardan, bakterilerden arınmış bir bölge iken vajina ve anüste yoğun bakteri varlığı bulunmaktadır. Dolayısı ile idrar yolu enfeksiyonların büyük kısmı da tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlar ya da bozulmuş vajinal floradır.

Vajinal Flora Bozukluğu Belirtiileri

  • Bol miktarda vajinal akıntı,
  • Bölgede koku,
  • Yeşil-sarı vajinal akıntı,
  • Vajinal kaşıntı,
  • İdrarda yanma, sık idrara çıkma
  • Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu varlığında genital hijyen sorgulanmalıdır.

Vajinal Flora Bozukluğu İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vajinal yıkama ve duş yapılmamalı, sabun ya da kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Genital bölge için üretilen düşük PH’lı losyon, mendil, sabun ve temizleme ürünleri tercih edilmelidir,

  Vajinal Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sentetik yerine pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı ve günlük değişim yapılmalı,

Gereksiz antibiyotik kullanımından sakınılmalı,

Genital bölge temizliği yaparken önden arkaya doğru temizlik yapılarak vajina ve idrar yollarının enfekte olması engellenmeli,

Tekrarlayan vajinal enfeksiyon durumunda diyabet gibi sistemik hastalıklar sorgulanmalı,

Beslenmeye dikkat edilmeli ve probiyotik tüketimine özen gösterilmelidir.

Yorumlar

Başka Makale Yok
%d blogcu bunu beğendi: